نقش بازی درمانی در رفع مشکل اضطراب
امروزه اضطراب شایع ترین مشکل ساکنان جوامع شهری در تمامی گروه های سنی، به ویژه کودک، نوجوان و جوانان می باشد.
هر چند که می دانیم در گروه سنی میانسال نیز این اختلال شایع می باشد، اما آسیب اجتماعی در گروه های ذکر شده بیش از این گروه سنی می باشد.
از این رو به ماهیت اضطراب می پردازیم و طبقه خاص از گروه سنی مشخصی را مد نظر قرار نمی دهیم.
اضطراب چیست؟
اضطراب احساسی طبیعی در انسان هاست، که هرکسی در شرایطی از زندگی آن را تجربه می کند. خیلی از افراد زمانیکه در کار دچار مشکل شده، قبل از امتحان دادن و یا قبل از گرفتن تصمیم های حساس عصبی و مضطرب می شوند. بااینحال افراد مبتلا به اختلالات اضطراب ترس غیرمنطقی و نگرانی بیش از حد نسبت به شرایط روزمره دارند. این احساسات باعث اختلال در زندگی روزمره شده، بسختی کنترل می شوند و برای مدت طولانی باقی می مانند. اضطراب ممکن است از کودکی در افراد ظاهر شده و تا بزرگسالی آنها ادامه یابد.
انواع اختلال اضطراب کداماند؟
چندین نوع شناخته شده اختلال اضطراب وجود دارند، که بعضی از آنها شامل:
دلیل اصلی اختلالات اضطرابی هنوز معلوم نیست، با این حال اختلالات اضطرابی همانند سایر بیماری های ذهنی حاصل ضعف شخصی، نقص شخصیت و یا تربیت نامناسب فرد نمی باشد. هرچه دانشمندان بیشتر برروی بیماری های ذهنی تحقیق می کنند، واضح تر می شود که خیلی از اختلالات ذهنی و روانی ناشی از ترکیب عواملی همچون تغییر در فشار و استرس مغز و محیط است.
مانند سایر بیماری های مغزی، اختلال اضطراب نیز ممکن است بدلیل مشکلات عملکرد مغز در زمینه های ترس و احساسات باشد. استرس زیاد و عوامل دیگر می تواند باعث ابتلای افراد به اضطراب گردد.
علایم اضطراب:
عصبى بودن، آرام و قرار نداشتن
ـ تنش
ـ احساس خستگى
ـ سرگیجه
ـ تکرر ادرار
ـ طپش قلب
ـ بیحالى
ـ تنگى نفس
ـ تعریق
ـ لرزش
ـ نگرانى و دلهره
ـ بیخوابى
ـ اشکال در تمرکز حواس
ـ گوش به زنگ بودن
فاکتورهاى روانى ـ اجتماعى:
حالات درونى فرد و انگیزههاى ناخودآگاه
ـ ناتوانى فرد در مقابله با فشارهاى محیطى مانند کار، ازدواج و مبادلات بازرگانى
ـ احساس جدایى یا طرد شدن
ـ احساس فقدان یا از دست دادن حمایتهاى عاطفى مثل مرگ همسرـ تغییرات ناگهانى محیطى یا حوادث غیرمنتظره و خطرناک از قبیل:
٭ حوادث طبیعى مثل زلزله
٭ استرس ناشى از یک بیمارى طبى
٭ استرس ناشى از داروها
٭ استرس ناشى از مصرف مواد مخدر مثل کوکایین
ـ یادگیرى در منزل و محیط مثل یادگیرى اضطرابها و ترسهاى والدین
ـ افکار و عقاید غیرمنطقى، غلط و اغراقآمیز در مورد خطرات موجود در موقعیتها مثل
اضطراب امتحان که همراه با افکار و عقاید غلوآمیز میباشد.
درمان دارویى
در گذشته داروهایى از خانوادة بنزودیازپانها مانند دیازپام (والیوم)، آلپرازولام (زانکس)، لورازپام (آتیوان) و باسپیرون در درمان اختلالات اضطرابى مورد استفاده قرار میگرفت.در حال حاضر استفاده از داروهاى ضدافسردگى مانندSertaline (Zoloft)، Paroxctine (Paxil)،Fluxetin (Prozac) و Venlafaxineکاربرد بیشترى دارد.تجویز داروهاى ضد اضطراب یک پدیده مشخص در تمام دنیا است. تخمین زده میشود که بین ١٠ تا ٢٠% از مردم در نیمکره غربى تقریباً بهطور مرتب از این داروها استفاده میکنند. طبق اظهار نظر رسمى FDA(سازمان غذا و دارویى آمریکا) در سال ١٩٧٨، ده میلیون آمریکایى از داروهاى دسته بنزودیازپینها استفاده میکردهاند.عدهاى معتقدند که این آرامبخشها روش مؤثر و کم هزینهاى در مقایسه با سایر طرق درمانى است. عدهاى نیز بر اثرات مؤثر درمانهاى غیردارویى تأکید دارند.
درمان غیردارویى
درمان غیردارویى شامل تکنیکهاى متعددى میباشد. در تمام این روشها به بیمار آموزشهاى کلاسیک کسب آرامش یاد داده میشود و بدینوسیله بدن خود به مقابلة مؤثر و مستقیم با عوامل تنشزا برمى خیزد.ـ تنآرامى یا آرامسازى (Relaxationـ تنآرامى یا آرامسازى ()ـ مواجهسازى (exposure)ـ غرقهسازى (Flooding)ـ حساسیتزدایی((Desensitizationـ سرمشقدهى (Modeling)ـ توقف فکر (Thought Stopping) ـ و موارد دیگر
بازی درمانی و روشهای نوین درمان غیر دارویی:
با توجه به گستره زندگی های جمعی در کلان شهر ها و کمبود مکان مناسب برای یک خانواده که اصطلاحا به “زندگی های قوطی کبریتی“ معروف شده است، همچنین کمبود روابط بین فردی در اعضای یک خانواده، نقش نبودن بازی های دسته جمعی (بویژه بین افراد خانواده) یکی از مهمترین عوامل شیوع اختلال اضطراب می باشد که درمانگران حوزه تخصصی روانشناسی (بازی درمانگران) می توانند این کمبود ها را برای افراد تحت فشار های روانی بالا با گرایش اضطرابی و یا مبتلایان به اختلالات مختلف اضطرابی تجویز نمایند.
همچنین با توجه به طبقه بندی های ارائه شده در مطالب بالا باید بدانید برای درمان بازی های ویژه ای وجود دارد که پس از جلسه مشاوره، متخصص مربوطه می تواند بازی مورد نیاز را با روش کاربردی به شما ارائه نماید. زیرا این روند برای درمان یکنفر از اعضای خانواده ضروری و برای تقویت روابط بین فردی دیگر اعضای خانواده مفید خواهد بود.
از این رو ما می توانیم با دانش متخصصین بازی درمانی این مجموعه برای شما و خانوده شما مسیر غیر دارویی بسیار مناسبی را تعریف نماییم تا بتوانید زندگی شاد و پر انگیزه ای، بدون اضطراب داشته باشید.
#دکتر_سایناز_مودت
#احمد_اخوان_عطار
تلفن تماس با ما:
02177032470
02177265472
02122599209
02122599215